LIKE PAGE & KLIK [X] UNTUK TUTUP Button Close
Jawatan kosong terkini di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Jun 2016. Permohonan adalah dipelawa daripada warganegara Malaysia yang berkelayakan untuk mengisi kekosongan jawatan kosong di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) sebagai

1. Executive 

Tarikh tutup permohonan 30 Jun 2016
Lokasi : Pelbagai Negeri
Sektor : Kerajaan

Jawatan Kosong Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)

JOB DESCRIPTION
  • Candidate must possess at least a Bachelor's Degree, Post Graduate Diploma, Professional Degree, Master's Degree, Economics, Finance/Accountancy/Banking, Law, Business Studies/Administration/Management, Marketing or equivalent.
  • Required language(s): Bahasa Malaysia, English
  • Fresh graduates are encouraged to apply.
COMPANY OVERVIEW
Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) merupakan badan berkanun yang terbentuk hasil daripada penggabungan Pejabat Pendaftar Syarikat (ROC) dengan Pejabat Pendaftar Perniagaan (ROB) di Malaysia yang mengawal selia syarikat dan perniagaan. SSM yang mula beroperasi pada 16 April 2002.
Aktiviti utama SSM adalah sebagai sebuah agensi pemerbadanan syarikat dan pendaftaran perniagaan di samping membekalkan maklumat syarikat dan perniagaan kepada orang awam. Sebagai peneraju utama ke arah peningkatan tahap tadbir urus korporat, SSM melaksanakan fungsinya mengawalselia pematuhan perundangan korporat dan pendaftaran perniagaan melalui aktiviti penguatkuasaan dan pemantauan yang komprehensif bagi memastikan perkembangan positif sektor korporat dan perniagaan untuk negara.
SSM bertanggungjawab ke atas pentadbiran dan penguatkuasaan undang-undang berikut:
• Akta Syarikat 1965 (Akta 125);
• Akta Pendaftaran Perniagaan 1956 (Akta 197);
• Akta Syarikat Amanah 1949 (Akta 100);
• Akta (Larangan) Kumpulan Wang Kutu 1971 (Akta 28);
• Akta Perkongsian Liabiliti Terhad 2012 (Akta 743);
• mana-mana perundangan subsidiari yang dibuat di bawah Akta-akta yang tersebut di atas seperti:
          - Peraturan-Peraturan Syarikat 1966; dan
          - Kaedah-Kaedah Pendaftaran Perniagaan 1957.

Permohonan jawatan secara online disini
Advertisement

SUPPORT KAMI
Sekiranya anda merasakan laman kerja ini banyak membantu dan memberikan manfaat kepada semua, mohon supaya anda war-warkan dengan memberikan like dan share pada button dibawah. Terima kasih.